van der Molen (1997)

Vaak worden in gesprekken tussen GSV’ers herinneringen opgehaald. Wanneer was dat ook alweer? Wie begon daar toen ook al weer mee? Ook Senaten worden herinnerd. Onwillekeurig moet ik daar soms aan denken. Hoe worden wij herinnerd? En, er vanuit gaand dat we herinnerd willen willen worden, stemt dat overeen met hoe wij graag herinnerd willen worden? Hoe herinneren wij eigenlijk onszelf? Of zijn wij onszelf misschien al vergeten?

Welke Senaat vond het belangrijk dat de soos voor GSV’ers een tweede huis werd en deed vervolgens een goede poging om dit gebouw in vlammen te doen opgaan? Onder welke Senaat stelde de GSV zich niet formeel open voor niet-vrijgemaakten, maar sloot ze wel het evangelische IFES in de armen? Welke Senaat durfde het aan om, ondanks de aanwezigheid van een groot aantal Chaoten, de invoering van de monarchie weer op de agenda te plaatsen? Welke Senaat nam de ware amicaliteit wel erg letterlijk door het Senationeel meestal te besluiten met een liefdesverklaring aan alle GSV’ers? Welke Senaat vond naast de drukke bezigheden voor de GSV ook nog tijd om zich sterk te maken voor het welzijn van de potvis? Welke Senaat had zuiverheid hoog in het vaandel, maar nam het bij de aanschaf van een vlag niet zo nauw met de regels?

Ja, dat waren wij. Ja, natuurlijk waren wij ook de Senaat die met de vereniging veel heeft nagedacht en vergaderd over openstelling van lidmaatschap voor niet-vrijgemaakten. We hebben veel gediscussieerd over dit onderwerp en daarbij bleek het soms erg lastig om met elkaar in gesprek te blijven. De discussie eindigde uiteindelijk teleurstellend voor zowel voor- als tegenstanders. Hoewel op de mei-HV niet tot openstelling werd besloten, was het zonneklaar dat de bestaande situatie ook niet optimaal was. Dat het overgrote deel van de vereniging voor meer interkerkelijke contacen was, bleek op de september-HV, toen een voorstel om een jaar een gastlid van IFES te worden zeer breed werd gesteund.
En, ja, wij waren ook de Senaat die op HV’s erg vaak aangenaam verrast werd door de creativiteit en het gevoel voor humor van veel GSV’ers, vormgegeven in allerhande zooimoties en -voorstellen.

Maar toch waren wij, in mijn herinnering, voor de Senaat van al die dingen die ik aan het begin van dit stukje noemde. Sommige van deze gebeurtenissen herinnert u zich misschien nog wel; sommige ervan zijn velen van u wellicht nog nooit opgevallen. Maar dat maakt niks uit. Of misschien zijn ze juist wel daarom zo kenmerkend. Het zijn toch vooral deze gebeurtenissen en zaken die ons nog steeds doen verzuchten dat het mooi was, ja, ontzettend mooi.

Leden

  • David Renkema Fiscus
  • Fokko Oldenhuis Assessor Primus
  • Dineke Tigelaar Assessor Secundus

Word lid!

Login

Inloggen geeft je toegang tot het forum