Oosterhuis (2004)

De laatste beurs van 4000 euro

Als ik terugdenk aan het jaar waarin wij als Senaat de GSV bestierden, dan krijg ik het gewoon weer druk. En het gekke is dat ik nog steeds niet goed kan uitleggen waarmee. Een jaar Senaat betekende anno 2004 namelijk nog een jaar helemaal niks doen aan je studie. Je stond nog ingeschreven bij de universiteit, omdat je anders je beurs weer zou moeten terugbetalen, maar het totaal aantal studiepunten van Senaat Oosterhuis tijdens het senaatsjaar is denk ik op één hand te tellen. En wellicht houd je zelfs dan nog vingers over.

Toch zijn we echt druk geweest. Zo was 2004 het jaar waarin de ‘openstelling’ van de GSV centraal stond. In ons beleid werd de weg voor een mogelijke openstelling uitgestippeld. Mochten we als GSV een beetje fatsoenlijk kunnen besluiten over bredere lidmaatschapscriteria, dan moest allereerst iets gedaan worden aan de unanimiteitseis, die nu nog gold voor deze beslissing. Onze eerste HV, in april 2004, was dan ook eigenlijk de belangrijkste van het hele jaar. Er lag een voorstel, voorstel ‘Route 26’, waar niemand tegen mocht stemmen wilde het erdoor komen, en dat lukte. Nog twee HV’s waren er nodig om daadwerkelijk een besluit te nemen over een wijziging van de lidmaatschapscriteria, maar uiteindelijk konden de meeste leden tevreden zijn met de gekozen wijziging.

De belangrijkste kranten voor GSV’ers, de UK en het ND wijdden beide een mooi artikel aan deze voor de GSV zo belangrijke beslissing: de GSV was vanaf 2004 een vereniging voor meer dan enkel vrijgemaakten. En daar waren we dan dus zo druk mee. Openstelling. Niet elke GSV’er kon zich overigens druk maken over de identiteit van de vereniging. Voor een HV in juni (tijdens het EK voetbal) werden leden overgehaald te komen omdat koster Noppers en z’n vrouw in rust bier zouden moeten uitdelen in de Noorderkerk.

Maar gelukkig was er meer. Zo was er een HV waarin we uitentreuren discussieerden over extra regels rondom het novitiaat. Iedereen bleek het erover eens dat het hardhandig afscheren van iemands hoofdhaar eigenlijk te ver ging, maar om daar nu regels voor op te stellen… Veel besluiten konden die avond worden genomen, veel ook niet. Een groep achterin de zaal wist met veel -moeilijk te herleiden- machtigingen een heel aantal besluiten te blokkeren.

Het jaar 2004 was ook het jaar van Senaatscabaret tijdens elke HV, tijdens de Dies, ja, zelfs op de ouderdag! ‘Het novitiaat zal klóóóóte zijn’ galmde door de Bonte Koe op de wijs van Marco Borsato’s ‘Speeltuin’ en mening ander serieus onderwerp werd tijdens deze ‘momenten zonder lint’ op de korrel genomen.

Het was ook een jaar waarin van alles werd gejat. Het vaandel bijvoorbeeld, tijdens onze eigen Dies Natalis en door onze eigen leden. ‘Om aan te geven hoe makkelijk het is het vaandel te jatten…’ Een creatieve speurtocht door twee Senatoren via boekenkast Billy, het VVV-kantoor en een stationskluisje leidde uiteindelijk tot het terugvinden van het object.

Het vaandel werd gejat, maar ook onze eigen GSV-promotievlag was weg. Niemand wist iets van de vlag (van honderden euro’s!) die toch echt ergens moest zijn. Er werd uiteindelijk een ontwerpwedstrijd opgesteld en aan het eind van het jaar kon aan de GSV dan ook een nieuwe vlag worden aangeboden.

Het vaandel, de vlag… Ja, uiteindelijk werd zelfs onze Abactis, amica Van der Vegte uit Groningen ontvreemd. Het incident op een eerdere Dies, waar zij het voor elkaar had gekregen op de foto te gaan met senaatslinten van elke aanwezige zustersenator, was voor Twente aanleiding haar eens nader aan de tand te voelen. Een tegenactie vanuit Groningen, waarbij ook aan de kant van Twente uiteindelijk de stoppen doorsloegen, zorgde voor veel hilariteit en een reeks boze brieven uit het oosten.

En zo waren we dus toch druk. Met bovengemiddeld drukke soosavonden, met een Koninginnedag met naast haring in de Martinitoren ook een echte koningin, met de primeur van een briljant broederfeest, met een nieuwe functionaliteit op de site om bijbelkringonderwerpen te evalueren, met de eerste GSV-constitutieborrel, met onze senaatsauto, met een eigen GSV-beamer…

Ik zal afsluiten, ik heb het nog retedruk.

Leden

  • Roelof Oosterhuis Praeses
  • Tanja Van der Vegte Abactis
  • Henk van Biessum Fiscus
  • Gerard Plaggenmarsch Assessor Primus
  • Ellen Visscher Assessor Secundus

Word lid!

Login

Inloggen geeft je toegang tot het forum