Herbsgarden

Omdat lezingen en dergelijke niet echt op het topic voor culturele activiteiten passen, is er bij dezen een topic voor 'verdiepende activiteiten'. Voor mijn part past hier alles op dat maar een beetje verdiepend is, van een goede documentaire tot een symposium.

Om maar direct te beginnen: ik zag op de site van literair dispuut een aankondiging van een debatavond. Ik kan zelf waarschijnlijk niet komen, maar wilde jullie het bericht niet onthouden:

Debatavond 'Europa en de Regio' ism Jonge Democraten
"Flanor en de Jonge Democraten nodigen je uit om deel te nemen aan dit groots opgezette debat in 'Huis de Beurs' te Groningen, woensdag 13 februari om 20:00 uur.

Tijdens deze avond zullen vragen aan de orde komen zoals: Versterkt of verzwakt de EU de Nederlandse identiteit? Is er een Europese cultuur? Wat doet Europa voor Nederland en de regio’s in Nederland? Is Nederland beter af zonder Europa?

Op dit moment bestaat het debatpanel uit Sophie in ’t Veld (Europarlementariër D66), Teun Jan Zanen (mede oprichter van en fractie voorzitter voor de Partij voor het Noorden in de provinciale staten van Groningen), prof. dr. D.F.J. Bosscher (hoogleraar eigentijdse geschiedenis RuG, voormalig rector magnificus van de RUG en voormalig wethouder te Warffum) en Willem Bos (voorzitter van Actie Comité Grondwet Nee, en voorzitter Ander Europa). Het debat zal geleid worden door Bart Woord (Secretary General van IFLRY), en de stellingen worden op poëtische manier ingeleid door de stadsdichter van Groningen, Rense Sinkgraven.

De entree is gratis."

Kennisdebat
Verder las ik vandaag voor het eerst over , een soort weblog van de RuG waar professoren enzo hun mening geven over allerlei onderwerpen en waar ook gediscussieerd kan worden. Er staan korte, maar leuke opiniestukken op, bijvoorbeeld met prof. Fokko Oldenhuis over de rol van godsdienst in de publieke ruimte, maar ook bijdragen over energie, gezondheid, globalisering, ruimtevaart en chemie.

Het geheel is nu nog een beetje onoverzichtelijk, met een gedeelte op de , een gedeelte als en een , maar het is een leuk initiatief.

Jan, lekker bezig.

Die website is wel leuk inderdaad, helaas is er weinig echte discussie op het eerste gezicht. Dat forum is dood als een pier.

Vanavond: Groninger debattoernooi. Weten jullie dat sinds dit academisch jaar ook in Groningen een debatvereniging is? Groninger Debating Society Kalliope. Zij doen ook mee.

Groninger debattoernooi
Op donderdag 21 februari is de tweede editie van de jaarlijkse Groninger debatwedstrijd. Delegaties van studentenorganisaties strijden tegen elkaar over uiteenlopende stellingen, hopend op de prestigieuze titel van beste Nederlandse of internationale debater. Iedereen is van harte welkom om het spektakel te aanschouwen en de toegang is gratis.

Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5
Tijd: 19:30 –23.00 uur.
Meer informatie over debatteren in Groningen

bron: studium generale

Dinsdag 25 maart organiseert de OV-cie van ons broertje ATV een interactieve lezing gehouden door de cabaretier Ruurd Walinga. Op de site www.waterinwijn.nl vind je onder Cabaret - Programma's - Beesten zonder Beest meer informatie.

De boodschap: Door wie laat je je leiden: door de Geest of door het Beest?
Onderscheiden we ons als christenen in deze wereld? Of kijken we naar dezelfde tv-programma’s, hebben we dezelfde gedachten over drank, drugs en seks?

Misschien leuk om met je hele bk heen te gaan!

Daarnaast geeft Andre Rouvoet maandagavond 7 april een lezing bij CSFR Groningen.

Het is wel interessant de agenda van Studium generale in de gaten te houden:

http://studium.hosting.rug.nl/Programma/start.htm

Vanavond een lezing over het confucianisme. Als je er heen gaat; wees op tijd, bij de vorige lezing over chineze denkwijzen zat de zaal propvol

Had ik er maar tijd voor. Misschien dat ik dan de oorzaak van de stroeve communicatie met chinese studiegenoten zou kunnen ontdekken. Alhoewel chinezen tegenwoordig vast niet meer met de denkwijzen van Confusius worden opgevoed.

Voor de economen en/of economieliefhebbers onder ons. Dit kreeg ik van ds Huttenga.
Ik kan zelf niet, helaas. Had me leuk geleken. Het lijkt me alleen geschikt voor de week-OV-houders.

Geachte heer/mevrouw,

Graag nodigen wij u uit voor de conferentie Economie in dienst van deSchepping op 17 maart 2008. Tijdens deze conferentie spreken theologen,pastores, theologiestudenten, kerkelijk werkers en andere geïnteresseerdenover de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de kerken. De conferentievindt plaats aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. In de bijlage vindt ueen flyer met meer informatie over het programma, de locatie en wijze vanaanmelding. Wij willen u vragen of u deze conferentie wilt aanbevelen bij uwstudenten en collegae door de bijlage onder hen te verspreiden en/of op uwwebsite of nieuwsbrief aandacht voor deze conferentie te vragen.

Met een hartelijke groet,
Caroline Doelman

Stichting Oikos
Caroline Doelman-de Graaf
Consulent Mondiale Educatie

Stichting Oikos
Postbus 19170
3501 DD Utrecht
tel. 030 2361500

www.stichtingoikos.nl www.geloofwaardige-economie.nl
N.B. Steendam

nieuwsbrief stuff ctrl-c ctrl-v:

Waarom sterven geen kunst is
Morgen(vrijdag 14 maart) om 20:30 in USVA (Munnekeholm 10): Lezing in de serie "Door het oog van de filosofie" met Bert Keizer:

Dat we nergens vandaan komen ervaren we, volgens Bert Keizer, over het algemeen als minder beklemmend dan de wetenschap dat we nergens heen gaan. En dat is wat hem betreft dan ook de oorzaak van veel gedoe rondom het sterfbed. Keizer rekent op even humoristische als liefdevolle wijze af met het idee dat we doodgaan 'kunnen leren'.

*Let op: de zaal van USVA is al uitverkocht, maar via een videoverbinding kun je de lezing van Bert Keizer (gratis!) volgen vanuit het café van de USVA.

Na afloop kunt u een boek van Bert Keizer kopen en laten signeren.

Bert Keizer is arts in een Amsterdams verpleeghuis en is columnist voor dagblad Trouw. In 1994 debuteerde Keizer als schrijver met het veelgeprezen, humoristische en onthutsende boek 'Het refrein is Hein'.

Mausie schreef: Dinsdag 25 maart organiseert de OV-cie van ons broertje ATV een interactieve lezing gehouden door de cabaretier Ruurd Walinga. Op de site www.waterinwijn.nl vind je onder Cabaret - Programma's - Beesten zonder Beest meer informatie. De boodschap: Door wie laat je je leiden: door de Geest of door het Beest? Onderscheiden we ons als christenen in deze wereld? Of kijken we naar dezelfde tv-programma’s, hebben we dezelfde gedachten over drank, drugs en seks? Misschien leuk om met je hele bk heen te gaan!

Deze OV zal NIET doorgaan. Dat wil zeggen niet op bovengenoemde datum. Excuses voor de late reactie hierop.
Wanneer de nieuwe datum van de OV bekend is zal deze ook weer aan jullie bekend worden gemaakt!

Namens de OVcie van ATV,
Jojanneke Moedt

bericht gewijzigd, lezing op dinsdag gepost, niet handig.
wel interessant om eens een lezing van studium generale te volgen;

Meer informatie; http://studium.hosting.rug.nl/Programma/start.htm

Dat lijken me leuke lezingen. Misschien maar een keertje bk skippen..

excuus, niet gezien. zijn ook niet echt lezingen om bk voor te skippen, ook niet echt lezingen om hier te posten.. Helaas heeft studium generale veel lezingen op dinsdag

André Rouvoet: 'De maakbaarheid van de samenleving'

Op maandag 7 april zal André Rouvoet, vice premier en minister van jeugd en gezin, in de aula van het Academiegebouw in debat gaan met Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie, over de maakbaarheid van de samenleving. De heer Bosscher zal het debat voorzitten. Iedereen is welkom om langs te komen en deel te nemen aan dit debat. Na het debat zal er een borrel plaatsvinden in het Parlement, Poelestraat 29, waar deelnemers en toeschouwers onder het genot van een drankje kunnen napraten over het debat.

De avond wordt georganiseerd door de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB-Groningen) in samenwerking met het christelijke dispuut Yir'at `Adonay der Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato.

Aanvang debat: 20.00u
Locatie debat: De aula van het Academiegebouw
Deelname: gratis

Aanvang borrel: 22.00u
Locatie borrel: Het Parlement, Poelestraat 29.

Dat doet Yir goed, interessante combinatie van sprekers! Ga m'n best doen erbij te zijn.

Vriend Niels

Hier een verdiepende activiteit voor vanachter je PC:

http://www.hetgesprek.nl/archief/886/

Interessant gesprek over o.a. de NAVO-top die nu aan de gang is en de kwestie Tibet in China. Best een goede zender eigenlijk. Jammer dat er gemiddeld 12 personen per uitzending kijken.

Oh ja, verplichte kost voor IB/IO'ers.

Vriend Niels schreef: Hier een verdiepende activiteit voor vanachter je PC: http://www.hetgesprek.nl/archief/886/ Best een goede zender eigenlijk.

Af en toe hebben ze wel interessante gesprekken, maar er zitten ook echt dodelijk saaie, nietszeggende gesprekken tussen.

Herbsgarden

Klopt helemaal. Het is eigenlijk gewoon radio op je tv, maar het is wel leuk dat een gast hier gewoon kan uitpraten en dat er niet van die Matthijs van Nieuwkerk-vragen komen, zoals 'vertel in twee zinnen de essentie van je boek en al je andere bezigheden'.

Lezing interessant voor biologen;

Lezing door Prof. William Bechtel

Vakgroepslezing Theoretische Filosofie Prof. William Bechtel (University of California, San Diego) Mechanism and Biological Explanation Explanations in biology do not fit traditional philosophical models of explanation via subsumption under laws. A number of philosophers have recently begun to articulate a conception of mechanistic explanation more adequate to biology. I will provide a brief overview of the emerging treatment of mechanisms and mechanistic explanation. I then turn to ways in which the basic conception of a mechanism must be amended to be adequate to the phenomena of life, especially the ability of living systems to maintain themselves far from thermodynamic equilibrium. woensdag 16 april 2008 aanvang 15:15 uur Oude Boteringestraat 52, zaal Omega

Meer info over het onderwerp? Als je via google zoekt naar 'mechanistic explanation' dan vind je als eerste link een artikel van William Bechtel. http://mechanism.ucsd.edu/~bill/Explanation.pdf

Interessant inderdaad.. geen tijd helaas..

Woensdag 7 mei houdt Eimert van Middelkoop (minister van Defensie) een lezing over de Nederlandse missie in Uruzgan. Vindt plaats in de Bruinszaal v/h Academiegebouw van 10-11 uur. Toegang is gratis. Meer informatie op

www.ngiz-noord.nl . Kan zelf niet i.v.m. een college op dat tijdstip, maar misschien heeft een van jullie interesse?