Senaat

Amicae amicique,

Er gebeurt veel in de kerken. U kunt denken aan jeugddiensten, belijdeniscatechisaties, diensten van het studentenpastoraat etc. Wij als Senaat proberen het contact met de kerken te verbeteren en meer informatie te krijgen over wat er in de kerken gebeurt. Wanneer begint bijvoorbeeld belijdeniscatechisatie? Zijn er nog bijzondere kerkdiensten binnenkort? We merkten dat dit soort dingen vaak maar half bekend zijn bij GSV'ers, dus leek het ons handig om dit topic aan te maken.

Hier zullen wij, maar kunt u ook zelf allerlei mededelingen doen die iets te maken hebben met naar de kerk gaan. Hopelijk kunnen we elkaar op die manier ook weer iets meer steunen in het dienen van de Heer, wat immers toch wel vrij belangrijk is in onze vereniging.

Amicale groeten,

Senaat Van Leeuwen

Startdienst Jeruzalemkerk

Om ook maar gelijk het spits af te bijten: morgenavond is er een startdienst in de Jeruzalemkerk, met als thema vergeving.
"Sorry. Dat heb je vast weleens tegen iemand moeten zeggen. Zeg je ook weleens sorry tegen God? Want God vergeeft. Moet je het wel echt menen natuurlijk. En hoe zit het met kleine en grote zonden? Zondag 7 januari, 19.30 uur in de Jeruzalemkerk met Rein den Hertog. Kunnen we elkaar direct de beste wensen voor het nieuwe jaar meegeven!"

beschrijving

Belijdeniscatechisatie

Komende maanden zijn er vanuit het studentenpastoraat verschillende gespreksgroepen waar u aan mee kunt doen. Ook zal belijdeniscatechisatie vanaf maandag 15 januari van start gaan, net als de gespreksgroep over identiteit en zinsgeving (anders dus dan wat in de folder staat). Mocht u nog belijdenis willen doen, dan is er binnenkort dus weer een gelegenheid om catechisatie te gaan volgen. Mocht u daar interesse in hebben, dan kunt u even hier kijken en/of contact opnemen met Ton Huttenga:
http://www.studentenpastoraatgroningen.nl/cursussen_en_catechisatie/%C2%A0

WollyQamonrian

Morgen, zondag 7 januari, preekt Alexandra om 10:00 uur in Centrumkerk Winsum!
Het is vast wel leuk om bij te zijn ;-)
Daarnaast is het in de 'groenste' kerk van Nederland (zonnepaneeltjes enzo), ook vast wel leuk om te zien.

Adres: Hoofdstraat W 36 in Winsum
Trein vertrekt van Groningen CS om 09:22 vanaf spoor 2a naar Winsum (om 09:26 vanaf Groningen Noord) en dan nog 5 minuutjes lopen -> om kwart voor 10 ben je er dan.

Kerk waar Alexandra morgen preekt

Stayphanie

WollyQamonrian schreef:

Het is vast wel leuk om bij te zijn ;-)

Het wordt fucking episch.

Aan het eind van deze maand wordt een interessante kerkdienst met de titel 'De plus van het christelijk geloof' georganiseerd:

"Wat geeft het christelijk geloof je meer dan een levensbeschouwing van mensen met goede normen en waarden en veel liefde voor hun medemensen maar dan zonder geloof in God en in Christus?
Over dit thema gaat de student-en-kerkdienst van zondag 28 januari, die om 16.30 uur in de Refajahkerk, Galenuslaan 1 begint, muzikaal begeleid door Robert Modderman op de vleugel, Esther Ekhart als zangeres, Miriam den Otter op de gitaar, Eelke Lok op de basgitaar en David Moorlag op de drums. Ds Jaap van den Bos houdt de preek en ds Ton Huttenga leidt de liturgie. Na afloop is er alle gelegenheid om stevig door te praten over dit boeiende onderwerp, onder het genot van koffie of thee."

Zoals u hierboven kunt lezen, zult u wat het muzikale betreft in uitstekende handen zijn en wat het intellectuele betreft van meer dan genoeg stof tot nadenken worden voorzien. Komt dus allen!

‘Als er een God is, waarom is er dan zoveel ellende in de wereld?’ of ‘Jij gelooft? Dan mag je helemaal geen alcohol drinken!’ of ‘Goh, je ziet er helemaal niet uit alsof je gelooft’.
Kritiek op je geloof. Vragen over je geloof waarop je het antwoord niet zo goed weet. Vind je het moeilijk om daarmee om te gaan of weet je niet wat je moet zeggen? Je bent niet de enige.

Rik Bikker neemt ons mee in de wereld van kritiek en hoe we daar als jonge christenen mee om kunnen gaan. Zondag 4 maart, 19.30 uur in de Jeruzalemkerk.

beschrijving

Gespreksgroep Prediker

Als de naam Prediker valt, weet je weer dat alles zinloos is. Omdat je dat als christen niet mag denken, schaaf je de scherpe kantjes van deze titel af: 'Wij begrijpen pas dat alleen God alles zinvol
maakt, als we eerst zien hoe zinloos alles is.' Slim bedacht, maar wil Prediker dát zeggen? In dit bijbelboek staat nog veel meer: Geniet van je jonge jaren. Wees niet al te goed, maar gedraag je ook niet al te slecht. Tussen duizend mensen vond ik er maar één die verstandig was, en dat was geen vrouw.
Vanaf maandag 5 maart 19.00 uur gaan we met dit boek de diepte in. Aanmelding en informatie via
info@studentenpastoraatgroningen.nl.

Anne-Marie

Stel dat je vanavond een moment wil nemen om stil te staan bij Goede Vrijdag, ga dan mee naar de Oosterkerk om 19.30.

Gespreksgroep 'Geweldloze woorden'

Namens het studentenpastoraat:

Op maandag 9 april begint de groep 'Woorden zonder geweld'.
Communiceren kun je op veel manieren doen en bijna iedereen heeft al wel eens een cursus daarover gevolgd. Maar deze gespreksgroep gaat over woorden waar geen geweld in zit.
Welke woorden zijn dat en hoe spreek je deze woorden zo uit, dat het geweld er ook niet alsnog inkomt?
Op de maandagavonden 9, 16 en 23 april kun je daar met (ook tot nog toe onbekende) anderen over spreken. We gebruiken o.a. het boek van Marshall Rosenberg, Geweldloze communicatie.
De avonden duren ruim een uur, van 19.00-20.15, en je kunt er onvoorbereid aan meedoen.

Voor meer informatie en aanmelding: info@studentenpastoraatgroningen.nl

Restartdienst 6 mei

Let’s talk about sex
Sex sells: een kreet die door reclamemakers veel gebruikt wordt en als je goed om je heen kijkt, lijkt dat te kloppen. Van shampoo tot kleding, de meest sexy reclamefoto’s en spotjes moeten jou verleiden tot een aankoop. TV-Makers spelen graag in op de menselijke behoeften en programma’s als Temptation Island en Love Island hebben daarom seks en verleiding als unique selling point.

De norm m.b.t. seks is al jaren aan het schuiven. De voorlichting verandert, internet geeft je de mogelijkheid om alles op te zoeken en als je niet meerdere bedpartners hebt gehad is dat op z’n minst raar. Allemaal goeie redenen om er in de RE:Start weer een keer aandacht aan te besteden.

We hebben dit keer Cocky Drost uitgenodigd om ons hier wat over te vertellen. Cocky is relatietherapeut en spreker. Ze spreekt heel toegankelijk en ontwapenend en neemt ons op een enthousiaste manier mee in een christelijke visie op relaties en seks.

Zondag 6 mei, 19:30 @ Jeruzalemkerk

beschrijving

Lisanne schreef:

Cocky Drost

Fitting name

Student-en-kerkdienst: God is groter dan ons hart

Aanstaande zondagmiddag 29 april om 16:30 zal er weer een student-en-kerkdienst plaatsvinden in de Refajahkerk. Het thema: "God is groter dan ons hart." U zult in uitstekende musicale handen zijn, zoals de namen van de eigenaars daarvan al doen vermoeden: Lammert Wiersma op de vleugel, Justin Mak op de gitaar, Eelke Lok op de basgitaar, David Moorlag op de drums en Corine Nijhof aan de microfoon. Kan alleen maar mooi worden.

De voorganger is niemand minder dan je boy Ton, dominee Huttenga. Fun fact: dit is zijn laatste student-en-kerkdienst waarin hij voorgaat als predikant in actieve dienst. Hét moment om hem nog één keer te zien shinen op de kansel.

Na afloop van de dienst is er koffie en thee om uw stemmetjes, schor als ze zijn van het "Halleluja!"-roepen, te zalven.

Restartdienst 3 juni

Keuzes, keuzes, keuzes.. Er is tegenwoordig zoveel om uit te kiezen. Kijk alleen al naar de supermarkt. Ik sta geregeld 10 minuten in het chips gangpad om uit die 40 soorten chips de juiste te kiezen voor mijn Netflixavondje. Over Netflix gesproken, zoveel series die je nog móet zien. Je snapt het, we leven in een wereld waar de keuze reuze is.

Dat geldt ook voor je studie of werk/carrière. Vroeger werd je timmerman, want dat deed je vader ook en verder was er niet zoveel keus. Maar nu ligt de hele wereld aan je voeten! Je moet alles uit het leven halen. Je moet ambities hebben, de wereld over reizen en alles moet groter, beter en sneller. Uitdaging is tegenwoordig een populair woord, op je werk heb je te maken met challenges en uit je comfortzone stappen is helemaal hip. Alles kan, maak dan maar eens de goede keuze. #keuzestress

En een keuze maken voor iets, betekent dat je al die andere dingen dus niet doet. Wat ook voor stress kan zorgen, namelijk FOMO: fear of missing out. Alles willen ervaren, want bijzijn is meemaken.

Geen wonder dat twintigers tegen een burn-out aanlopen en studenten deze klachten ook al ervaren.

Wat zegt de Bijbel hierover, hoe kun je als christen omgaan met keuzestress? Rein den Hertog zal hier meer over vertellen in de Re:startdienst van zondag 3 juni, 19.30 uur.

beschrijving

Lezing Studentenpastoraat

Morgenavond (woensdag 16-5) organiseert het studentenpastoraat een lezing over : Jezus: afwezig of bron van identiteit?
Onder dit thema spreekt dr Hans Burger over het onderwerp: In Christus zijn. De lezing begint om 19.30 uur (inloop 19.00 uur) en wordt gehouden in het SKLO-pand, Kraneweg 33, Groningen. Burger is docent Systematische Theologie aan de Universiteit in Kampen.

Zie ook: https://www.facebook.com/StudentenpastoraatGroningen/

Re:start Working 9 to 5: goed bezig | lekker bezig!

“Geen hertentamens? Lekker bezig gast!” “Vast contract? Goed bezig!” Deze reacties heb je vast weleens gehad. Je bent goed en lekker bezig als je succesvol bent in je werk of studie. Maar wanneer ben je succesvol? Hoe bereik je dat? En vooral, hoe ben je succesvol in je werk/studie als christen?

Een bekende uitspraak: leven om te werken of werken om te leven. Waar ligt jouw focus?

Maak je in en buiten je werk/studie nog tijd vrij voor je geloof of ben je 24/7 bezig met succesvol zijn en probeer je dat te bereiken zonder God.

Neem jij je geloof mee naar je werk of studie? In het Nederlandse werkleven wordt geloof nog best vaak als taboe gezien. Geloof zou afleiden van de prestatie die je moet behalen. Als christen kun je best tegen dingen aanlopen op je werk of tijdens je studie waar jij vanuit jouw christelijke normen en waarden tegenaan hikt. Christen zijn in een omgeving waar de meesten dat niet zijn kan dan heel lastig zijn. Maar je kunt er ook iets moois mee doen. Je kunt op die plek iets christelijks uitdragen, wie weet raak je iemand. Want zit het geloof niet in je structuur, in je DNA?

Rik Bikker neemt ons tijdens de komende Re:startdienst mee in het onderwerp ‘christen zijn tijdens je werk/studie’. Zondag 1 juli, om 19.30 uur, in de Jeruzalemkerk.

beschrijving

Nynke de Graaf

Aankomende vrijdag is er in de Oosterkerk weer een Revival worshipavond, deze avonden zijn recent opgestart door mij en een paar andere gemeenteleden en gaan ongeveer vijf keer per jaar plaatsvinden. 6 juli zal de tweede avond van hopelijk nog een hele reeks zijn.
Om 19:30 is er inloop met koffie, dan begint om 20:00 het programma, en na afloop is er nog een borrel in de soos van de kerk.

Het is niet echt een dienst met preek ofzo, maar gewoon een keinschalige relaxte avond met ruimte voor aanbidding en het op een andere manier dan door een preek wat diepgang in je geloof vinden.

Voor meer info kun je het evenement op Facebook bekijken, en om op de hoogte gehouden kun je natuurlijk ook de Facebook-pagina liken:
https://www.facebook.com/Revival-Worship-Nights-183958238931529/?modal=admin_todo_tour

Ik zit dus in de organisatie, en zing deze keer ook in de band. Je mag mij altijd aanschieten als je vragen hebt of als het je leuk lijkt om over deze avonden mee te denken. Ook zijn we voor het seizoen na de zomer nog op zoek naar bandleden.

Misschien tot ziens vrijdag!

beschrijving

Re:start De Bijbel – Betrouwbaar?

Hoe betrouwbaar is de Bijbel? Kun je de Bijbel altijd raadplegen bij vragen die je hebt? Bijvoorbeeld over de richting in je leven. Geeft de Bijbel altijd het juiste antwoord of de juiste richting op je vraag, kun je daar op vertrouwen? Zondag 4 november gaat Ton van der Wekken ons hier meer over vertellen. 19.30 uur in de Jeruzalemkerk.

beschrijving

Re:start De Bijbel – Bruikbaar?

Is de Bijbel bruikbaar anno 2018? Maar liefst 2000 jaar later! Er is zoveel veranderd in de tussentijd, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, technologie, internationaal en de maatschappij. Past die oude Bijbel nog wel in onze samenleving. Zo ja, hoe kunnen we die dan toepassen in ons dagelijks leven? Zondag 2 december, 19.30 uur Jeruzalemkerk, met Rein den Hertog.

beschrijving

Re:start - Een goed begin is het halve werk

Goede voornemens, we hebben ze vast allemaal. Meer tijd doorbrengen met familie/vrienden staat op nummer 1. Maar er is misschien nog een relatie die in het nieuwe jaar iets meer aandacht verdient, namelijk je relatie met God. We geven je alvast een duwtje in de rug: zondag 6 januari Re:start, 19.30 uur Jeruzalemkerk, met Rein den Hertog.

beschrijving

Nynke de Graaf

BELIJDENISCATECHISATIE 2019 GKV GRONINGEN OOST

Belijdeniscatechisatie begint binnenkort weer in de Oosterkerk! Hierbij even een stukje uit het kerkblad voor eventuele belangstellenden, aangezien er momenteel geen studentenpredikant is om dit direct door te spelen:

Bij volwassen worden hoort dat je je eigen keuzes maakt. Dat geldt voor je werk, voor je studie, voor je relaties, voor waar je woont. Het geldt ook voor je geloof. Op een gegeven moment neem je de verantwoordelijkheid: dit is waar ik voor sta en waarop ik aanspreekbaar ben.

In de gereformeerde kerken hebben we de gewoonte om deze keus hardop te bevestigen in een kerkdienst, door het doen van openbare geloofsbelijdenis. In principe kan dat elke zondag, maar één keer per jaar reserveren we er een kerkdienst voor. Dat is dit jaar, als God het geeft, op 26 mei.

Als je je geloof belijdt, gaat het allereerst om die hartelijke keus van God voor jou en van jou voor God. Tegelijk heeft dat geloof ook inhoud: dit is waar jij voor staat en dit is waar de kerk voor staat. Om die inhoud samen helder te hebben (en zo ook je persoonlijke keus te onderbouwen), geven Jaap van den Bos en ik elk jaar de belijdeniscatechisatie.

In Groningen-Oost hebben we dat zo geregeld: in de maanden februari en maart geven we een cursus over twaalf geloofsonderwerpen. We doen dat in twee jaar, dus zes onderwerpen in het ene jaar en dan zes onderwerpen in het volgende jaar. Je kunt altijd belijdenis doen, maar we gaan er wel van uit dat je deze cursus helemaal volgt.

Wanneer je niet op FM (normale catechisatie in de Oosterkerk) zit en wel belijdenis wil doen, nodigen we je hartelijk uit voor deze belijdeniscatechisatie cursus, maar dan op een andere avond dan die van +FM. Wanneer je vorig jaar al meedeed met de cursus, krijg je binnenkort een mailtje van ons. Wanneer je nieuw bent, neem dan alsjeblieft even contact op met een van ons beiden.

We zorgen dat deze oproep ook op de beamer komt en we zullen je er ook aan herinneren in de kerkdiensten. Tegelijk vragen we je even om je heen te kijken en mensen in je omgeving eventueel op dit bericht te wijzen, als je denkt dat het wat voor hen zou kunnen zijn. Dat geldt b.v. ook als je student bent: nu er momenteel geen studentenpastor is, komen we graag rechtstreeks met je in contact, als je nadenkt over belijdenis doen.

Ook voor Jaap van de Bos, Rinze IJbema
r.ijbema@hotmail.com

TLDR; belijdeniscatechisatie in de Oosterkerk
avonden in februari/maart over twee jaren verdeeld
belijdenisdienst op 26 mei
mail Rinze bij belangstelling