L1Rn4urAyA7aTEe
schreef: Amerikaanse geologen waarschuwen voor tsunami's Uitgegeven: 28 maart 2005 19:28 Laatst gewijzigd: 28 maart 2005 20:20 LONDEN - Een zware aardbeving voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra kan "verwoestende tsunami's" veroorzaken, waarschuwde het Tsunami Alarmeringscentrum voor de Stille Oceaan. Volgens het Amerikaanse geologische centrum USGC zijn evacuaties van alle kustgebieden op 1000 kilometer van de beving dringend noodzakelijk. Gevolgen De beving had zeker een kracht van 8,2 op de schaal van Richter en Japanse geologen schatten de kracht op 8,5 op die schaal. Daarmee valt de beving in de zwaarste categorie. De gevolgen van de beving worden binnen enkele uren zichtbaar. Wanneer de zeebeving vloedgolven heeft veroorzaakt, zijn die volgens geologen binnen drie uur op de dichtstbijzijnde kusten. De beving is volgens de USGS een naschok van de beving op tweede kerstdag, die een kracht van 9,0 op de schaal van Richter had. Epicentrum Het epicentrum van de beving lag op ruim 200 kilometer ten westen van de plaats Sibolga op Sumatra en 245 kilometer ten zuidwesten van de stad Medan. Op het eiland is paniek uitgebroken. De energie is op veel plaatsen uitgevallen. Thailand Thailand heeft gewaarschuwd voor grote vloedgolven die de provincies aan de Andamanse Zee grenzen. De beving voor de kust van Sumatra was tot in Bangkok, Singapore en Maleisië voelbaar. "Veel mensen aan de westkust moeten zeer voorzichtig zijn", zei de man die is belast met de oprichting van het tsunami-waarschuwingssysteem in het land. "Evacueer naar hoger gelegen gebieden. De kans op een nieuwe tsunami is erg groot", aldus Samith Dhammasaroj. India India houdt eveneens rekening met een vloedgolf, zei de minister die verantwoordelijk is voor het beheer van de Indiase wateren in de Stille Oceaan. Het alarmcentrum in India is opnieuw aan het werk gegaan. Het centrum was na de zeebeving van tweede kerstdag opgericht en is verantwoordelijk voor eventuele evacuaties in het kustgebied.

:roll:

eerst tweede kerstdag
nu tweede paasdag
wat brengt tweede pinksterdag?

Volgens mij zijn er nog geen enorme vloedgolven aan land gekomen. Laten we hopen dat het bij die ene keer in december blijft.

Martijn schreef: Volgens mij zijn er nog geen enorme vloedgolven aan land gekomen. Laten we hopen dat het bij die ene keer in december blijft.

laatste nieuws:
Geen vloedgolven
Het eiland sumatra is er 'relatief' goed vanaf gekomen als je dat vergelijkt met het kleine eilandje voor sumatra (kdacht iets met een N) Daar schijn 80% van alle gebouwen te zijn ingestort
*tot nu toe al 200 a 300 doden... met de schatting die kan oplopen tot 2000.

bron: 8-uur journaal hedenochtend

nu.nl schreef: De Indonesische vice-president Yusuf Kalla heeft dinsdag de vrees uitgesproken dat er door de zeebeving van maandag voor de kust van Sumatra op het eiland Nias tussen de duizend en tweeduizend doden zijn gevallen. De plaatsvervanger van Susilo Bambang Yudhoyono kwam tot de schatting in een vraaggesprek met de Indonesische radio. Bekijk video: Modem/ Breedband "Grofweg wordt er geschat dat tussen de duizend en tweeduizend mensen zijn omgekomen", aldus Kalla tegen El Shinta nieuwsradio. Het gebied werd maandagavond laat getroffen door een zeebeving met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter. Vloedgolf Een golf van 3 meter hoog is op de kust van het Indonesische eiland Simeuluë gespoeld en heeft daar grote schade aangericht. De golf volgde op de zware zeebeving. Volgens onbevestigde berichten zijn zeker 25 mensen op Simeuluë om het leven gekomen. Volgens de militaire bevelhebber op het eiland, dat vlak bij het epicentrum van de beving ligt, is de kade in de belangrijkste haven zwaar beschadigd. Ook de luchthaven van de plaats Sinabang is getroffen. Het ziekenhuis in Sinabang is volgens ooggetuigen verwoest.