YeHeSs

Gemeenteraadsverkiezingen - 3 maart 2010

Pak dat rode potlood en laat je stem horen!

Op woensdag 3 maart 2010 worden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Samen met jou mogen ongeveer 150.000 inwoners van Groningen op die dag hun stem uitbrengen. Bij deze verkiezingen mag je weer stemmen met het rode potlood. In dit artikel staat Stephan Antuma, de huidige fractievoorzitter van Student en Stad, stil bij het werk van de gemeenteraad en waarom jij op 3 maart 2010 dat potlood zou moeten oppakken.

Het bestuur van de stad

De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de stad en beslist daarom ook over alle belangrijke onderwerpen die spelen in de stad. Vaak gebeurt dit naar aanleiding van voorstellen van het college van Burgemeester en Wethouders. Dit college bestaat naast de burgemeester uit zes wethouders, deze zijn momenteel afkomstig van de PvdA, SP en GroenLinks.

Groningse Gemeenteraad

De gemeenteraad van Groningen telt in totaal 39 zetels. Deze worden momenteel bezet door mensen van 9 verschillende partijen: Partij van de Arbeid (12), Socialistische Partij (7), VVD (5), GroenLinks (5), CDA (3), ChristenUnie (2), Stadspartij (2), D66 (2) en Student en Stad (1). Eenmaal per maand vergadert de gemeenteraad onder voorzitterschap van de burgemeester van Groningen, Peter Rehwinkel. Daarnaast vinden er iedere week commissievergaderingen en werkbezoeken plaats.

Waarover beslist de gemeenteraad?

Momenteel spelen er in Groningen veel grote zaken en valt er bij de aankomende verkiezingen ook echt wat te bepalen. Moet er bijvoorbeeld een tram gaan rijden tussen het Groningen Centraal en Zernike? Is het een goede zaak wanneer het gebied rond de Grote Markt op de schop gaat? Hoeveel fietsenstallingen heeft het station nodig? Waar moet de gemeente op bezuinigen? Hoeveel nieuwe studentenkamers moeten er in de komende jaren bijkomen en mogen studenten nog wel in de wijken wonen? Het zijn belangrijke vragen die na de verkiezingen op een hele andere manier beantwoordt kunnen worden. Naast deze grote onderwerpen is de gemeente er ook voor de dagelijkse gang van zaken. Het strooien van zout wanneer het sneeuwt, het aanleggen en onderhouden van fietspaden, en het subsidiëren van sportverenigingen en culturele instellingen als Noorderzon, Vera en de Oosterpoort. Ook kunnen ouderen bij de gemeente terecht voor bijvoorbeeld hun rollator en zorgt de gemeente dat bedrijven zich in Groningen gaan vestigen of juist hier kunnen blijven zitten.

Studenten laat je stem horen!

Zeker voor studenten is het van belang om massaal te gaan stemmen. Waarom? Momenteel wordt er te vaak gezegd dat studenten niets om hun stad geven en alleen maar willen feesten en drinken en verder niets met de stad hebben. Ik hoop dat jij het ongelijk van deze stelling wilt bewijzen op 3 maart, dat rode stempotlood oppakt en je stem laat horen. Via de website www.groningenkiest.nl en de websites van de partijen kun je zien wat de standpunten van die partijen zijn. Via www.stemwijzer.nl kun je door het beantwoorden van een aantal stellingen kijken welke partij bij jou past. Algemene informatie over de verkiezingen is te vinden op de van de gemeente.

Waar, hoe en wanneer?

Er is altijd een stembureau bij jou in de buurt, denk aan de Aclo, in het Harmoniegebouw van de RUG, in de Appel van de Hanze, op het station en zelfs op de kamer van de burgemeester. Vergeet niet je kiezerspas en identiteitsbewijs mee te nemen! Kun je zelf niet op 3 maart 2010, dan kan je altijd iemand machtigen om voor jou te gaan stemmen. Laat Groningen zien dat jij om deze stad geeft en stem op 3 maart 2010!

Stephan Antuma
Gemeenteraadslid Student en Stad

Naschrift: oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit artikel in SIC zou verschijnen. Volgens de Senaat kwam het artikel (dat is ingestuurd op 26 januari) te laat om voor de verkiezingen in ons verenigingsblad te worden geplaatst. Daarom hierbij alsnog een integrale versie van het artikel. Overigens is dit artikel naar alle studentenverenigingen van Groningen gestuurd en heeft de auteur op neutrale wijze geprobeerd het belang van de gemeenteraadsverkiezingen onder de aandacht te brengen.

Voor de goede orde, tot 21.00 uur kan er worden gestemd! Hopelijk is de opkomst onder GSV'ers 100%

Echte democratie-diehards hebben natuurlijk vannacht al gestemd op het TMF-feestje in Oosterpoort.

Ik heb geen rood potlood.

Ik ook niet, ik was radeloos! Gelukkig hadden ze op het stembureau wel ééntje... hoewel ik die dan niet mocht meenemen. Daar ga ik althans vanuit, want hij zat vast aan een stevig kettinkje.

Sanzo Panza

het feestje vooraf was nog het mooist

Klopt. Vooral voor degenen die de eer hadden om met vrouwe Korsakoff op de foto te mogen. Ze sloeg zelfs een arm om me heen. Och och. De bier lucht kwam me tegemoet. Ik was me nooit meer...

Bedankt voor uw stem!

De ChristenUnie bedankt u voor het door u in haar gestelde vertrouwen. Ook in de komende periode zullen twee ChristenUnie-raadsleden zich met hart en ziel inzetten voor de stad.

In de Connect2U die binnenkort uitkomt, kunt u meer lezen over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen, hoe dit geduid wordt en wat dat betekent voor de komende raadsperiode.

Evaluatie
Nu de verkiezingen geweest zijn en de verkiezingsstrijd achter ons ligt, evalueren campagneteam, bestuur en fractie van de ChristenUnie de gevoerde campagne. U kunt daar aan bijdragen door middels een formulier op de website te melden wat u positief of negatief is opgevallen aan de campagne van de ChristenUnie, door suggesties te doen ter verbetering of goede ideeën voor volgende campagnes aan te dragen. Wij bedanken u bij voorbaat voor uw inbreng!

U vindt het evaluatieformulier op

De definitieve uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen in Stad kunt u bekijken via de volgende link:

http://gemeente.groningen.nl/algemeen-n ... ts-van-cda