Senaat

‘Ik kan me er gewoon niet toe zetten om naar college te gaan’.

Veel jongeren hebben juist in hun studententijd last van sombere buien. Zij merken bijvoorbeeld dat ze weinig energie hebben, zich moeilijk kunnen zetten tot studeren en zich slecht kunnen concentreren.

Van dip tot depressie

Ongeveer één op de zeven volwassenen in Nederland krijgt ooit een depressie. Daarnaast zijn er natuurlijk veel meer mensen die regelmatig een sombere bui hebben. Zij voelen zich somber, geïrriteerd of verdrietig, ze hebben weinig zin in leuke dingen, slapen slechter, voelen zich moe en hebben moeite zich te concentreren. Het kan ook zijn dat ze vaak aan de dood denken. Als er niets aan deze klachten gedaan wordt, kan de dip zich ontwikkelen tot een depressie. Het aantal signalen van een depressie stijgt dan en ze houden langere tijd aan. De cursus Grip op je dip probeert dit te voorkomen.

Studententijd
De studententijd is voor veel mensen een mooie tijd met veel vrijheid en nieuwe uitdagingen. Het is ook een tijd met veel ingrijpende veranderingen: je wordt voor allerlei nieuwe keuzes gesteld, je gaat meer afstand nemen van je ouders, je hebt meer vrijheid om zelf dingen te bepalen en in te vullen. Als je vatbaar bent voor sombere klachten, kan juist je studententijd er één zijn waarin je daar extra last van hebt.

Manier van denken
De online cursus Grip op je dip is er speciaal voor jongeren van 16 tot 25 jaar met depressieve klachten. Tijdens de zes weken-durende cursus krijg je inzicht in de oorzaken van je depressieve gevoelens en leer je vaardigheden aan om beter met je klachten om te gaan. Het ontdekken van negatieve denkpatronen en het aanleren van positieve manieren van denken is een belangrijk onderdeel van de cursus. Er is ook aandacht voor het leren inplannen van leuke activiteiten in het dagelijkse leven en voor thema’s als assertiviteit en het omgaan met conflicten. Tijdens de cursus is er ook aandacht voor de rol van het geloof in relatie tot de klachten.

Laagdrempelig
De drempel om hulp te zoeken voor depressieve gevoelens is vaak hoog. Angst en schaamte zorgen er voor dat velen de stap naar de hulpverlening niet durven te zetten. Voor de online cursus hoef je de deur niet uit. Dat verlaagt de drempel om hulp te zoeken. Je kunt anoniem vanachter je eigen pc meedoen. Zeker voor studenten is dat vaak geen onbekende plek...

Aanmelden

Via www.eleos.nl en www.mindguide.nl kunnen jongeren zich aanmelden voor Grip op je dip online. Zij kunnen zich gericht aanmelden voor een groep die door Eleos-medewerkers wordt geleid.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:

Rieneke Klok, cursusleider Grip op je dip: T. (078) 631 69 60 (bereikbaarheid) of E. rieneke.klok@eleos.nl.