GSp

Opgave kan via de website (www.gspweb.nl), per mail (info@gspweb.nl) of telefonisch (050-3129926)

DINSDAG

  1. Vriendschap is..
    Wat is vriendschap? Kun je vrienden zijn met iedereen? Hoe verhouden vriendschap en liefde zich tot elkaar? Zijn internetvrienden vrienden? Kan een leven zonder vrienden rijk zijn? Heb je vrienden nodig om jezelf te leren kennen? Hoe ga je om met machtsverhoudingen in een vriendschapsrelatie? Kan sekse vriendschap in de weg staan?
    In deze cursus onderzoeken we de geneugten van de vriendschap. We zullen inspiratie opdoen bij klassieken zoals Plato, maar ook bij latere literatuur. Hun inzichten gebruiken we als spiegels voor onze eigen ervaring.

wekelijks (5 x)
20.00 - 22.00 uur
start: 27 september
bijdrage: € 12,50
Harm Roeters, filosoof

  1. Het succes van het vroege christendom
    Ondanks de sterke concurrentie van andere religieuze stromingen die ook flinke aanhang hadden, heeft het christendom in de eerste eeuwen van onze jaartelling een snelle groei doorgemaakt. Waardoor voelden velen zich zo aangetrokken tot het vroege christendom? Waardoor werden zij geïnspireerd? We proberen een beeld te krijgen van de kenmerken van de jonge christelijke gemeenschappen en welke uitstraling zij hebben gehad in de cultuur en maatschappij van hun tijd.

wekelijks (4 x )
20.00 - 22.00 uur
start: 27 september
bijdrage: € 10,-
Tiemo Meijlink, studentenpastor GSp

  1. Inburgeren tot wereldburger
    We reizen over de hele wereld en ontmoeten andere culturen. Die verscheidenheid kan echter ook verwarring scheppen. Is de globalisering wel te behappen? Moeten we misschien op zoek naar een nieuwe omgang met elkaar? Kunnen we wereldwijd cynisme ombuigen naar hoop en hoe creëer je een thuis voor een wereld op drift? En natuurlijk ook: Wat kun je zelf bijdragen aan een hoopvollere wereld behalve het uitgeven van geld op andere continenten?

In vier keer maken we een verkenningstocht, met steeds een korte introductie uit de IKON tv-serie Grote denkers over de toekomst. Onder andere filosoof Charles Taylor, opperrabbijn Jonathan Sacks, filosofe Susan Neiman, koranwetenschapper Nasr Aby Zayd en de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog passeren de revue. En elke keer kun je zelf een artikel, een filmpje, muziek etc. meenemen die voor jou als ‘wereldburger’ betekenis heeft.

wekelijks (4 x)
20.00 - 22.00 uur
start: 15 november
bijdrage: € 10,-
Lense Lijzen, studentenpastor GSp

  1. Het dominante economische denken
    Denken in termen van vraag en aanbod, concurrentie en financiële risico’s, oftewel het marktdenken, wordt op allerlei gebieden als vanzelfsprekend ingevoerd. In de zorgsector is dat het geval, in het onderwijs, in de cultuursector, etcetera. De veronderstelling is dat daarmee maatschappelijke problemen beheersbaar kunnen worden gemaakt en grotere efficiëntie en effectiviteit worden bereikt in allerlei maatschappelijke processen. Het duidt op een economisch denken dat steeds dominanter wordt en overal kan worden toegepast om zaken te regelen en te organiseren. We gaan op zoek naar kenmerken van dit dominante economische denken en naar de grenzen ervan. We maken daarbij gebruik van filmbeelden, discussiebijdragen in kranten en achtergrondinformatie in recente literatuur over dit onderwerp.

wekelijks (4 x)
20.00 - 22.00 uur
start: 15 november
bijdrage: € 10,-
Tiemo Meijlink, studentenpastor GSp

WOENSDAG

  1. Waar voel jij je thuis?
    Geloven doe je niet alleen, maar samen met anderen. Toch is het voor veel jonge mensen tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om zich zomaar bij de kerk van hun jeugd aan te sluiten. Wat zoek jij in een geloofsgemeenschap? Wat maakt een kerk een thuis voor jou? Eerst gaan we twee avonden met elkaar in gesprek om deze vragen te verkennen. Daarna nodigen we tijdens drie avonden vertegenwoordigers of voorgangers van verschillende geloofsgemeenschappen (evangelisch, protestants, rooms-katholiek) uit om te vertellen over hun kerk of gemeente.

Wekelijks (5 x)
20.00 - 22.00 uur
start: 28 september
bijdrage: € 12,50
Tiemo Meijlink, studentenpastor GSp en Ton Huttenga, vrijgemaakt gereformeerd studentenpastor

  1. Zijn wie je wilt zijn
    We laten ons vaak leiden door wat anderen van ons verwachten. Door het delen van ervaringen, het benoemen van elkaars kwaliteiten en ook door het lezen van religieuze teksten zetten we een stap richting meer zelfverzekerdheid in wie wij zelf willen zijn.

wekelijks (5 x)
20.00 - 22.00 uur
start: 28 september
bijdrage: € 12,50
Anoesjka van den Broek, psycholoog en theoloog

  1. "De tijd van je leven"
    Tijdens je studententijd ben je met van alles bezig: Studie, vriendschap, verenigingsleven en CV-building. Door de veelheid aan activiteiten lijkt je bestaan vaak erg hectisch en fragmentarisch.Tijd voor wezenlijke vragen is er haast niet: Waarom doe je de dingen die je doet? Wat wil je ermee? En welke kant gaat het op? Dit zijn vragen die blootleggen wat je belangrijk vindt in het leven: Je idealen, je dromen, de doelen die je stelt. Het is je levens- of geloofsovertuiging. Met elkaar willen we tijdens de cursus deze belangrijke vragen wel stellen en kijken wat dat ons oplevert in het dagelijks leven: Wie willen we zijn en wie willen we worden?

wekelijks (4x)
20.00 - 22.00 uur
start: 16 november
bijdrage: € 10,-
Geert Brüsewitz, studentenpastor GSp

  1. Godzoekers
    In zijn boek ‘Godzoekers’ heeft de auteur Jurjen Beumer persoonlijke teksten bijeengebracht van mystieke denkers zoals de Joodse studente Etty Hillesum, de christelijke Dag Hammarskjöld en de boeddhistische Thich Nhat Hanh.
    Zij verwoorden hun geestelijke zoektocht en laten ons delen in hun religieuze ervaringen en inzichten. Een inspiratiebron om ons persoonlijke godsbeeld te onderzoeken en te ontdekken hoe deze beelden een rol spelen in ons eigen leven.
    We ronden de cursus af met de film “Des hommes et des dieux”.

wekelijks (5 x)
20.00 - 22.00 uur
start: 16 november
bijdrage: € 12,50
Matty Metzlar, studentenpastor

DONDERDAG

  1. Drie rode rozen
    Ik heb altijd geloofd in God. Nee, Job, dat is niet waar. Ik heb altijd geweten dat God bestaat en dat ik, de kleermaker Salomon Zeitscheck, een fragment ben die hem niet vinden kan…”
    Dit zegt de hoofdpersoon in de ontroerende novelle “Drie rode rozen”. Hij heeft zijn hele familie verloren in de oorlog. Hij schrijft een aantal brieven aan zijn vriend Job, de bijbelse figuur met wie hij zich verwant voelt. Ook Job vecht met God, met het lijden van onschuldige mensen, ook hij weigert zich te verzoenen met zijn lot.
    We lezen “Drie rode rozen” en besluiten de cursus met het kijken naar een opname van het toneelstuk van Henk van Ulsen over deze novelle.

wekelijks (4 x)
20.00 - 22.00 uur
start: 29 september
bijdrage: € 10,-
Matty Metzlar, studentenpastor GSp

  1. Mindfulness
    Mindfulnessmeditatie is een manier van kijken naar onszelf. Het herkennen en erkennen van wat zich in of aan ons voordoet, zonder een oordeel te hoeven hebben, staat hierbij centraal. Mindfulness is gebaseerd op een boeddhistische meditatievorm, de vipassana- of inzichtmeditatie en combineert deze met westerse werkwijzen. Het kan gezien worden als een vaardigheid, als middel voor persoonlijke ontwikkeling maar ook als zienswijze en sluit bij uitstek aan op het dagelijks leven. Er worden veel, wetenschappelijk bewezen, positieve effecten aan toegeschreven.

Essentieel bij mindfulness is dat je daadwerkelijk gaat kijken naar wat er in jezelf gebeurt. Het waarnemen van lichamelijke sensaties, het zien van bewegingen in het gevoelsleven en het zien van hoe gedachten komen en gaan. Door te observeren, ontstaan zelfkennis en zelfinzicht maar er kan ook inzicht ontstaan in fundamentele eigenschappen van het bestaan. Bij het observeren is een accepterende houding ondersteunend.

In de cursus is het regelmatig zelf oefenen belangrijk, er wordt oefenmateriaal beschikbaar gesteld. De oefeningen bestaan uit formele oefeningen (meditatie, bodyscan, rek- en strekoefeningen) en uit praktische oefeningen die bij het dagelijks handelen aansluiten.

wekelijks (6 x)
20.00 - 22.00 uur
start: 17 november
bijdrage: € 15,-
Kees Hemerik, meditatiebegeleider

  1. Veelzijdig Jodendom
    In een cursus van vier avonden worden de vele verschillende kanten van het Jodendom belicht. Tamarah Benima vertelt over het Jodendom als beschaving en als etnisch verschijnsel met eigen volksgewoonten. Ze gaat in op de belangrijke teksten uit de Joodse religieuze traditie (Tenach, Talmoed en Zohar). Wat zijn de kenmerken van de Joodse godsdienst en welke dagelijkse praktijk komt daar uit voort? In welke opzichten verschilt het Jodendom als godsdienst met christendom en islam? Tenslotte zal ook de manier waarop het Jodendom zich manifesteert in de moderne cultuur, naar voren komen. In dat verband zal het zionisme aan de orde worden gesteld, en ook het Jodendom in de moderne kunst (literatuur, schilderkunst en film).

  2. Inleiding, Jodendom als beschaving, Jodendom als etniciteit, o.a aan de hand van muzikale cultuur

  3. Geschiedenis en tekstuele cultuur (Tenach, Talmoed, Zohar)

  4. Jodendom als godsdienst en dagelijkse praktijk; de seculiere cultuur: literatuur/film/schilderkunst

  5. Zionisme: 19e eeuw, bevrijdingsideologie, stromingen, post-zionisme

wekelijks (4 x)
20.00 - 22.00 uur
start: 17 november
bijdrage: € 10,-
Tamarah Benima, rabbijn en auteur