FeestCommissieVGSU

Amicae amicique,

Zoals u misschien weet viert de VGSU in april 2010 haar 12e lustrum. Dit wordt uiteraard grootst gevierd en ook u bent uitgenodigd om te delen in de feestvreugde! Naast een spectaculaire amicaal feest -zoals u dat van ons gewent ben- staat er ook een groots symposium op het programma. Dit symposium zal plaatsvinden op zaterdag 10 april in de aula van het Academiegebouw en heeft als titel ‘De Romantiek; het duister na de Verlichting?’.

Hoewel de postmodernisten onder u niet geloven in etiketjes wil ik toch een poging wagen de Romantiek als fenomeen of concept te definiëren. De Romantiek is een verzamelnaam voor een bepaalde manier van denken en voor een tijdsperiode aan het eind van de 18e en begin van de 19e eeuw, waarbij de focus lag op de subjectieve ervaring van de werkelijkheid en de verabsolutering van het bijzondere. Deze focus manifesteerde zich voornamelijk in de kunsten en in de intellectuele wereld. In zekere zin is de Romantiek een reactie op het rationalisme en de objectiviteitclaim van de Verlichting en in het symposium willen we het romantische denken dan ook afzetten tegen het verlichtingsdenken. We zullen het gaan hebben over de rol van kunst en wetenschap binnen de Romantiek, over de spanning tussen objectiviteit en subjectiviteit en over de invloed die de Romantiek heeft gehad (en misschien nog wel heeft) op ons mens- en wereldbeeld.

Het symposium zal bestaan uit een ochtendprogramma waarin u wordt bijgespijkerd over de Romantiek. Paul Ziche zal een inleidende lezing geven over de tijdsperiode - Romantiek voor dummies of bèta’s zo u wilt. Daarna zal Gert Schutte het een en ander gaan vertellen over de Romantiek vanuit een christelijk en historisch perspectief. Na de lunch zal er een middagprogramma zijn met verschillende workshops en een lezing van André Klukhuhn over wetenschap en romantisch denken. De dag zal worden afgesloten met een forumdiscussie en dat allemaal onder de bezielende leiding van André Zwartbol.

Als u zin heeft om u algemeen te ontwikkelen, uzelf van uw meest academische kant te laten zien of gewoon eens in onbeschonken staat uw zusjes uit Utrecht te ontmoeten, dan kunt u zich opgeven via www.lustrumvgsu.nl. Voor een schamele tien euro bent u de hele middag onder de pannen en zorgen wij dat u voorzien wordt van de nodige bakken koffie en een fijne lunch.

U heeft er zin in. Wij hebben er zin in. We zien u de 10e april graag verschijnen bij het Academiegebouw!

Namens de symposiumcommissie der VGSU,
Nathanje Dijkstra

FeestCommissieVGSU schreef: Daarna zal Gert Schutte het een en ander gaan vertellen over de Romantiek vanuit een christelijk en historisch perspectief.

Als dat nou Gert Hutte was dan kwam ik wel even langs, maar uberhaupt een toffe activiteit.

FeestCommissieVGSU

Wellicht om u nog een beetje warmer te maken; er is een nieuwe workshop bijgekomen! Dr. Krisztina Lajosi van de UVA, literatuurwetenschapper gespecialiseerd in de literatuurgeschiedenis van de negentiende eeuw, geeft een workshop over de belangrijkste kenmerken van Romantische literatuur. Ze zal zich in het bijzonder richten op het belang van de verbeelding.

Uiteraard kunt u ook nog steeds kiezen uit de andere workshops. Waaronder de workshops over filosofie, muziek, natuur en het Sublieme vanuit Romantisch perspectief.

Opgeven kan nog tot en met komende donderdag.

www.lustrumvgsu.nl