Koning David

Omdat morgen het PACO over tolerantie begint dacht ik er wel slim aan te doen om een topic over tolerantie te openen.

Hoe tolerant is Nederland? Is het christendom tolerant? Moeten we tolerant zijn?

Ik vind Nederland niet zo tolerant meer. Het lijkt erop dat tegenwoordig maar alles gezegd mag worden. Moslims worden gestigmatiseerd. Dit is in. Ik vind dat we vreemdelingen juist moeten helpen en steunen. Ik vind het een kwalijke zaak dat moslims, asielzoekers, terroristen, criminelen en allochtonen op een hoop worden gegooid wat mijns inziens de laatste tijd veel te vaak gebeurd.

Het christendom moet volgens mij een tolerante godsdienst zijn. Niet een godsdienst die anderen uitsluit, mensen die anders denken of anders doen.
Helaas heeft de geschiedenis van het christendom vaak wat anders laten zien: kruistochten, inquisitie, slavenhandel, jodenvervolging, onderdrukking van vrouwen en homoseksuelen, de angst voor democratie, socialisme en liberalisme in de tijd van Groen en tegenwoordig de angst van velen voor de islam. Het christendom heeft daarenteen ook een tolerante kant maar die raakt, zo lijkt het, vaak in de verdrukking. Het is namelijk veel makkelijker om de naaste moreel of dogmatisch te veroordelen (en daarmee het gelijk van je eigen groep te bevestigen) dan hem of haar te helpen. Heb uw naaste lief betekent ook: wees tolerant. Bescheidenheid, ook over je eigen waarheidsclaims, siert de mens.
Je mag als gelovige uiteraard vinden dat wat jij gelooft waar is en wat een ander denkt niet maar je moet wel een zekere gematigdheid betrachten. Je kunt anderen niet je geloof opleggen. Tolerantie is volgens mij de gulden middenweg tussen inquisitie en onverschilligheid.

Ik vind dat we tolerant moeten zijn. tolerantie is echter niet absoluut. Onder tolerantie versta ik niet dat alles maar moet worden toegestaan en dat je tegen niemand meer mag zeggen dat wat jij gelooft waar is (hoewel dit een geloofsuitspraak is en niet op objectieve feiten berust). Tolerantie is ook het tolereren van intolerante SGP'ers. Over het laatste: ik ben het helemaal niet met hun eens maar we kunnen toch door een deur.

Tolereren is het scheiden van mensen en mening. Mensen moet je tolereren en accepteren, met meningen hoef je het niet altijd eens te zijn en soms mag je je hier zelfs duidelijk tegen uitspreken.

Goedzo Klei, je hebt zelf alle antwoorden al gegeven (Y).

't is alleen lastig om over groepen te spreken; in het begin heb je 't namelijk over Nederland of over 't christendom dat wel of niet meer tolerant zou zijn. Dat is lastig, want in die grote blackbox zitten nogal wat verschillen...

En ik vond uit de pacobundel iets heel treffend voor het christendom (m.n. voor de GKV) wat jij nog niet hebt genoemd: iets met dat contact met de niet-gelovigen een noodzakelijke voorwaarde is om tolerant te kunnen zijn. Volgens mij ook wel een beetje 't Bonhoefer idee (hoewel ik niet veel van hem weet, maar dat haal ik uit dat artikel), dat de kerk relevant moet zijn voor de samenleving; en dus ook niet alleen intern gericht zou mogen zijn.