GSp

De komende paar weken zijn er weer nieuwe cursussen, hier het overzicht:

DINSDAG

1. Germaanse religie in de lage landen
Wat was er voor religie voordat het christendom hier voet aan de grond kreeg? Op welke wijze is die Germaanse religieuze cultuur nog zichtbaar in onze tijd? Hoe is ons christendom erdoor beïnvloed? Een cursus over de diepere lagen van onze cultuur in Noordwest Europa.

wekelijks, 4x vanaf 26 januari
20.00 - 22.00 uur
bijdrage: € 10,-
Tiemo Meijlink, studentenpastor GSp

2. Kunst en mystiek
Het Chassidisme is een Joodse mystieke stroming uit de 17e eeuw. De beroemde Groninger kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman, bekend geworden door zijn bijzondere druktechnieken, heeft over de Chassidische legendes een twintigtal werken gemaakt. Aan de hand van die werken verkennen we deze vorm van Joodse mystiek.

wekelijks, 3x vanaf 26 januari
20.00 - 22.00 uur
bijdrage: € 7,50
Anja Diesemer, studentenpastor GSp

  1. Praktische levenskunst
    Ja zeggen, terwijl je nee bedoelt; geen grenzen trekken omdat je aardig gevonden wilt worden; piekeren of jezelf vergelijken met anderen. Wij doen nogal wat dingen waarmee we onszelf saboteren. We gaan op zoek naar manieren om zulke valkuilen te vermijden.
    uitdagingen.

wekelijks, 5x vanaf 16 februari
20.00 - 22.00 uur
bijdrage: € 12,50
Anja Diesemer, studentenpastor GSp

WOENSDAG

  1. Een katholiek tweeluik
    Het grootste kerkgenootschap in ons land is de Rooms-katholieke Kerk, één van de kleinste de Russisch-orthodoxe Kerk. Elders in Europa is deze Oosters-orthodoxe Kerk beeldbepalend voor het christendom. We gaan op bezoek bij vader Onufry van de Russisch-orthodoxe kerk, pastoor Wagenaar van de Jozefkathedraal komt bij ons.
    Meer details over data en tijdstip volgen nog.

twee avonden
tijd nog niet bekend
start: 27 januari
bijdrage: € 5,-
Tiemo Meijlink, studentenpastor GSp

  1. Het kwaad in de wereld
    "Wie of wat is de oorzaak van het kwaad?" is een eeuwenoude vraag die heel verschillende antwoorden kent. En de ene vraag lokt de andere uit: waar komt het kwaad eigenlijk vandaan? Heeft het een functie? Hoe ga je om met negatieve ervaringen in je leven?

wekelijks, 3x vanaf 27 januari
20.00 - 22.00 uur
bijdrage: € 7,50
Geert Brüsewitz, studentenpastor GSp

  1. Mindfulness
    Mindfulness is gebaseerd op een boeddhistische meditatievorm. Het herkennen en erkennen van wat zich in of aan je voordoet, staat centraal. In deze eerste kennismaking leer je om deze meditatietechniek zelfstandig te gebruiken.

wekelijks, 6x vanaf 17 februari
20.00 - 22.00 uur
bijdrage: € 15,-
maximaal 15 deelnemers
Kees Hemerik, begeleider bij het Vipassana Meditatie Centrum

  1. Paulus in the picture
    Men vindt de apostel Paulus vaak moeilijk en onverdraagzaam. Toch groeit in onze tijd de belangstelling voor deze 'apostel der heidenen'. Wie is hij? Hoe moet je zijn brieven lezen? Wat zijn de grote thema’s hierin? Drie studentenpastores behandelen, elk vanuit hun visie, een aantal belangrijke onderwerpen uit het geloofsdenken van deze apostel.

wekelijks, 6x vanaf 17 februari
20.00 - 22.00 uur
bijdrage: € 15,-
Ton Huttenga, Lense Lijzen en Tiemo Meijlink

DONDERDAG

8.[i] [b] Sporen van God
Oude geloofszekerheden staan op losse schroeven en nieuwe inzichten breken door in deze tijd. Geloven, hoe kom je erbij? Waar kan ik in geloven? Hoe wil ik leven, waar ga ik voor? Over deze vragen gaan we in gesprek met elkaar en met de joodse en christelijke geloofstradities, om zo een stap verder te komen. Deze cursus is ook bedoeld voor wie met Pasen belijdenis wil doen.

wekelijks, 8x vanaf 28 januari
20.00 - 22.00 uur
bijdrage: € 15,-
Matty Metzlar, studentenpastor GSp

  1. [i] [b]Vier filosofen over levensvragen
    Wat zijn belangrijke keuzes in je leven? Kun je belangrijke beslissingen wel echt zelf nemen, of is dat meer iets wat je overkomt? Hierover gaan we praten aan de hand van teksten van vier filosofen: Kierkegaard, Sartre, Foucault en Patocka.

wekelijks, 4x vanaf 11 februari
20.00 - 22.00 uur
bijdrage: € 10,-
Eddo Evink, filosofiedocent v/h jaar aan de RUG