Senaat

ForumC Zomeracademie 2009: Mensbeeld werkt door – de invloed van mensbeeld op vakgebied

ForumC organiseert op de dinsdagavonden 16 en 2 3 juni in Utrecht een Zomeracademie. De academie bouwt voort op het congres ‘Darwin in de tuin van Eden?’ – Christenen in gesprek over schepping en evolutie (6 juni, Nijkerk). Een belangrijk element in de discussie over schepping en evolutie is welk mensbeeld je hebt en wat de consequentie daarvan is voor de manier waarop je in het leven staat. Met deze academie willen we deelnemers helpen om vanuit een christelijk perspectief door te denken over de rol die mensbeelden spelen in de wetenschap. Studeer je binnen één van de onderstaande wetenschapsgebieden, of ben je gewoon geïnteresseerd? Dan is deze Zomeracademie wat voor jou!

Inhoud
De Zomeracademie vindt plaats op 16 en 23 juni 2009 in Utrecht. Op deze dinsdagavonden wordt het thema ‘Mensbeeld werkt door’ in seminars verder uitgewerkt voor diverse vakgebieden. Wat is de invloed van mensbeelden op de dagelijkse praktijk? Wat betekent een christelijk mensbeeld in een bepaald vakgebied? De eerste avond staat de theorie centraal, terwijl op de tweede avond nadrukkelijk de toepassing zal worden gezocht. In twee boeiende seminaravonden wordt deze vraag voor diverse vakgebieden verder uitgediept. Vakgebieden die aan bod zullen komen:
· Psychiatrie
· Kunst
· Rechten
· Geneeskunde
· Natuurwetenschap
· Geschiedenis
Seminarleiders zijn onder meer dr. Beatrice de Graaf, dr. Guus Labooy, dr. Martien Bac, dr. Herman Paul en drs. Willemijn van de Poll.

Praktisch
Data: 16 en 23 juni
Tijd: 19.45 – 22.00 (op 23 juni aansluitend borrel)
Locatie: St-Gregorius College, Nobeldwarsstraat 9, 3512 EW Utrecht
Kosten: €25 studenten, €35 werkenden (donateurs ForumC/abonnees Radix: €20/€30)

Voor meer informatie en inschrijving: www.forumc.nl of Marian van Popta, projectleider Zomeracademie ForumC: marianvanpopta@gmail.com, 06-16276073.

ForumC Zomeracademie 2009: Mensbeeld werkt door – de invloed van mensbeeld op vakgebied

ForumC organiseert op de dinsdagavonden 16 en 23 juni in Utrecht een Zomeracademie met seminars over geneeskunde, kunst, rechten, psychiatrie, geschiedenis en natuurwetenschap. De rode draad van deze academie is de rol die mensbeelden spelen binnen deze vakgebieden. Hieronder vindt je het programma met omschrijvingen van de diverse seminars en seminarleiders. Studeer of werk je binnen één van deze wetenschapsgebieden, of ben je gewoon geïnteresseerd? Dan is deze Zomeracademie wat voor jou! Schrijf je in op www.forumc.nl.

Programma
Je kunt kiezen uit een van de volgende seminars, waarvan de eerste delen op 16 juni worden gegeven en de tweede op 23 juni:

Seminar I: Geneeskunde

  1. Van Hippocrates tot IVF – over medische ethiek in de praktijk (Paul Lieverse, voorzitter CMF Nederland en anesthesist en pijnarts in de Daniel den Hoed Kliniek)
  2. Evolutie en de gevolgen voor de medische praktijk (Martien Bac, huisarts)

Seminar II: Rechten

  1. Mensbeeld en recht vanuit Bijbels perspectief (Matthijs de Blois, universitair hoofddocent rechtstheorie Universiteit Utrecht)
  2. Burger van twee werelden, of: er is meer recht dan de wet (Bas Hengstmengel, promovendus en docent Erasmus Universiteit Rotterdam)

Seminar III: Kunst

  1. De mens in Zijn/zijn wereld (Ida Slump-Schoonhoven, coördinator Rookmaakerkring)
  2. Kunstenaar en/of gelovige (Willemijn van de Poll, beeldend kunstenares)

Seminar IV: Psychiatrie

  1. Geloof op zoek naar inzicht (FQI) Over de filosofie van de psychiatrie (Guus Labooy, predikant Nederlands Hervormde gemeente Hoek van Holland)
  2. Geloof in psychiatrie is kwetsbaar (Piet Verhagen, psychiater bij GGZ Meerkanten en hervormd theoloog)

Seminar V: Geschiedenis

  1. Mensbeelden in de geschiedschrijving: de casus-Goldhagen/Browning (Herman Paul, universitair docent geschiedsfilosofie Universiteit Leiden)
  2. N.n.b. (Beatrice de Graaf, universitair docent aan het centrum voor terrorisme en contraterrorisme Universiteit Leiden)

Seminar VI: Natuurwetenschap

  1. Mensbeelden in de natuurwetenschap (Sjoerd Bonting, biochemicus en theoloog. Sinds zijn emeritaat houdt hij zich vooral bezig met de dialoog tussen natuurwetenschap en theologie)
  2. Evolutionair denken en Godsbeelden / mensbeelden (Sjoerd Bonting)

Praktisch
Data: 16 en 23 juni
Tijd: 19.45 – 22.00 (op 23 juni aansluitend borrel)
Locatie: St-Gregorius College,
Nobeldwarsstraat 9, 3512 EW, Utrecht
Kosten: €25 studenten, €35 werkenden
(donateurs ForumC: €20/€30)

Voor meer informatie en inschrijving: www.forumc.nl of Marian van Popta, projectleider Zomeracademie ForumC: marianvanpopta@gmail.com, 06-16276073.