N.B. Steendam

Op dinsdag 15 september zal schrijver en televisiemaker Herman Koch met zijn lezing het nieuwe Flanor-jaar openen. Koch werd in 1953 geboren in Arnhem, maar verhuisde al snel met zijn ouders naar Amsterdam, waar hij op het Montessori Lyceum zat.

Kochs literaire debuut was een verhalenroman uit 1985, getiteld De voorbijganger. In 1989 verscheen de roman Red ons, Maria Montanelli, waarin met cynische humor de gang van zaken op een Montessorischool wordt beschreven. Bij het grote publiek werd Koch echter het bekendst vanaf 1990 met het humoristische tv-programma Jiskefet, waarin hij samen met Michiel Romeyn en Kees Prins rollen in de sketches vertolkte.

Ondanks de successen op televisie is Koch blijven schrijven. In januari 2009 verscheen zijn dertiende boekHet diner, tevens het onderwerp van zijn lezing bij Flanor. De roman is gesitueerd in een restaurant, waar twee broers en hun vrouwen met elkaar dineren. De een staat op het punt om minister-president te worden, de ander is een buitenstaander. Er wordt tijdens de gangen gepraat over dagelijkse onderwerpen, maar er wordt ook om een bepaald onderwerp heen gedraaid. De zoons van de broers blijken een misdaad te hebben begaan. Het is nu de vraag aan de ouders hoe daarmee om te gaan. In hoeverre zijn zij verantwoordelijk voor wat hun kinderen hebben gedaan? De roman behandelt op een sarcastische manier het restaurantwezen, maar stelt ook diepere vragen.

Het diner is door recensenten wisselend ontvangen. Velen waren positief in hun oordeel, maar in NRC Handelsblad verscheen een aantal maanden na het uitkomen van de roman een kritischer stuk van Arnold Heumakers. Desondanks is de dertiende druk van het boek al verschenen en dat geeft wel aan hoe populair het is. De hoogste tijd dus om Herman Koch zelf eens aan het woord te laten!

Nieuwsgierig geworden? De lezing vindt plaats op 15 september om 20:15 uur in Huis de Beurs (A-kerkhof 4). De entree bedraagt 4 euro. Kom wel op tijd want vol is vol!

Tof dat Kerstens toch zijn boek nog heeft afgekregen.

Herbsgarden

Dit collegejaar begint echt lekker. Koch op dinsdag en Alister McGrath op woensdag. "Red ons, Maria Montanelli" is trouwens erg vermakelijk. Niet gezellig, wel scherp.

Vond Red ons niet zo sterk, van Het diner heb ik wel echt genoten. Dubbel zo verrot dat ik er niet bij kan zijn die avond... Flanor is goed bezig!

Kak zeg, was ik graag bij geweest!