pieterj

God prijzen voor Oeganda!

Wij zijn Rik en Aniek Horstman en Pieter Janssen. Met een groep van 10 enthousiaste mensen gaan wij deze zomer naar Oeganda om daar het evangelie te brengen.

Hieronder kort een uitleg over wat het project inhoudt:

Athletes in Action is een beweging van jongeren en kerken met een passie voor sport, mensen en Jezus.
De tekenen van het verleden zijn duidelijk zichtbaar in Oeganda. Ondanks de verbeteringen in de situatie, blijft het moeilijk voor de bevolking om te overleven. Armoede, ziekte en toenemende corruptie maakt het zwaar om te overleven. De vreselijke realiteit van weeskinderen wordt zichtbaar in de demografische gegevens van het land. Meer dan 65% van de bevolking is onder de 15 jaar oud! Kinderen die werken om te overleven, hun school te kunnen betalen, of te sparen voor hun ouders. Zoveel levens met zo weinig hoop op uitkomst…
Samen met een gepassioneerde, diepgelovige leider in Kampala mogen wij hoop brengen, juist in dit land. Hoop op uitkomst, wij verkondigen de Levende God, die geeft om het leven dat Hij zelf schiep. Op allerlei manieren, in verschillende wijken en dorpen gaat ons team het evangelie brengen door sport clinics te geven aan de kinderen, wedstrijden te spelen tegen de dorpteams en bovenal te getuigen met ons leven! Veel locale mensen van de Omega kerk zullen mee gaan en zorgen voor mogelijkheden om te bouwen in hun levens, om zo blijvende indrukken achter te laten. De hoop, de bemoediging, de boodschap die we hier kunnen brengen zal levensveranderend zijn voor zowel hun als voor ons.
Het lijkt ons erg mooi om hieraan mee te werken en doormiddel van sport en beweging mensen in aanraking te laten komen met God.

U begrijpt dat die niet gratis is. Onze hele reis moet betaald worden. Dit houdt in, een vliegticket, onderdak, eten en drinken en alles wat daar nog bij komt.
Om dit te bekostigen hebben we een benefietconcert georganiseerd met de band ‘Eigenwijs’ uit Enumatil. We hebben een programma samengesteld, onder de naam ‘Situatie Gewijzigd’. Dit programma bestaat uit zang, drama en samenzang. Hierin laten we naar voren wat Christus voor ons gedaan heeft en zijn Naam wordt groot gemaakt! Tijdens deze avond zal ook nog een uitgebreidere presentatie en uitleg worden gegeven van het project. Zie hiervoor ook www.eigenwijsonline.nl

Op deze manier wil ik u allen van harte uitnodigen om op deze avond naar ons te komen luisteren en samen met ons Gods naam groot te maken!
Het zal plaatsvinden op vrijdag 12 juni in de Vrijgemaakte kerk ‘Refajah’ in Groningen-Zuid. Aanvang 20:00u.
Graag hoop ik u dan te verwelkomen!
Mocht u toch niet willen of kunnen op deze avond, maar u wilt wel uw bijdrage geven dan kan dat natuurlijk ook! Dit kan dan op rekening 30.28.91.137 t.n.v. S. P. Janssen onder vermelding van ‘Oeganda’. Heeft u vragen en/of opmerkingen dan kunt u mailen naar pieterjanssen86@hotmail.com.

Alvast onze hartelijke dank!

Volgensmij is God al groot

Zo bter?;)

Ik ben er bij geweest in Zuidhorn. Het is echt een aanrader! Misschien ga k zelfs wel nog een keer

Herbsgarden

Uganda kan zeker wat hulp gebruiken, maar het evangelie kennen ze daar al lang. Sterker nog: volgens het is ruim 80 procent van de bevolking al christelijk. Kan je het geld dan niet beter besteden aan bijvoorbeeld het bouwen van scholen, zoals andere christelijke hulporganisaties daar doen? Als jullie vooral willen evangeliseren, waarom rijden jullie dan niet even door naar buurland Tanzania, waar 50 procent minder christenen zijn? Je zou natuurlijk ook in Nederland kunnen beginnen. Iets minder spannend, dat wel, maar hier heb je wel het enorme voordeel dat je de taal en cultuur prima kent.

Voor de duidelijkheid: ik vind evangeliseren in principe prima en heb mijn informatie gewoon van papier, maar met die CIA-cijfers in het achterhoofd lijkt dit project bijna op evangeliseren in Staphorst. Ik ben benieuwd naar jullie beweegredenen en waarom jullie delegatie uit Enumatil nou juist het beste in Uganda kan evangeliseren.

We gaan niet met een delegatie van de band. We hebben de band gevraagd om mee te werken aan de avond. Dit gaat uit van athletes in action, waar je vast wel eens van gehoord hebt!
Athletes in Action heeft in Oeganda al het een en ander opgezet, en we gaan dit project voortzetten. En uit eerdere ervaringen van AiA is gebleken dat er wel degelijk heel veel behoefte aan is.
Het christelijke wat jij noemt klopt idd, maar dat is meer een titel. Je hebt christenen, mensen die de naam dragen maar er verder niets mee doen, en je hebt daar de zogenaamde 'believers'. Dat zijn mensen die ook daadwerkelijk vanuit hun hart geloven en zich ook voor het geloof inzetten. Van dat laatste zijn er helaas niet zoveel. Dat zal een heel klein percentage zijn van die 80%.
Wat betreft Nederland, AiA heeft ook in Nederland veel projecten lopen, maar wij zijn gevraagd om mee te gaan naar Oeganda omdat daar nog mensen voor nodig waren. Bekijk anders de site maar: www.athletesinaction.nl

Ik hoop dat er nu weer wat duidelijkheid geschept is.

De hitsong 'I'm a believer' is ook speciaal geschreven voor de 'believers' in Oeganda om deze christenen een hart onder de riem te steken. ;)

pieterj schreef: Ik hoop dat er nu weer wat duidelijkheid geschept is.

Doe er nog maar een schepje bovenop.

Sorry, ik kan het niet laten deze te laten liggen, hoewel iedereen hier al slechte grappen loopt te maken. Het ziet er uit als een tof project en ik vind dat jullie ook op een leuke manier de nodige middelen bij elkaar proberen te krijgen. God is al lang aan het werk in Oeganda en ik hoop dat jullie ook je steentje daaraan mogen bijdragen!

Dankje wel:)

Herbsgarden

Bedankt voor je reactie. Dat volgens jullie niet de volledige 83 procent uit topchristenen bestaat, is niet zo'n verrassing. Het blijft echter een enorm hoog percentage, vind je niet? Maar er zijn nog een paar vragen blijven staan.

  • Uganda ligt in puin. Voor een paar tientjes kun je een kind daar een jarenlange opleiding, inclusief kleding en voedsel geven. Jullie kiezen ervoor om dat geld uit te geven aan evangelisatie. Terwijl iedereen daar al lang van het evangelie heeft gehoord. Ik snap dat niet. Mijn belangrijkste vraag is dan ook: kan dat geld niet veel beter gebruikt worden om de specialistische hulporganisaties te steunen die het land weer opbouwen?

  • Waarom gaan jullie nu helemaal naar Uganda? Is dat de plek waar jullie capaciteiten het meest nodig zijn en het meest tot hun recht komen? In Nederland zijn relatief veel meer ongelovigen en ook hier zijn hele goede evangelisatieprojecten. Jullie zijn toch veel beter geschikt om hier te evangeliseren? Hier ken je de taal en de cultuur. Bovendien zou je hier alleen met het geld voor de vliegreis al een compleet project kunnen opzetten. Waarom doe je dat niet?

  • Als je toch graag naar het buitenland wil, waarom ga je dan niet naar een land waar het christendom echt nog promotie nodig heeft? Je schrijft dat er in Uganda ook veel behoefte aan evangelisatie is. Ik vraag me af waaruit zoiets blijkt, maar ben vooral benieuwd of jullie zelf niet hebben gekeken waar de behoefte aan evangelisatie nog groter is. Zoals ik schreef, zijn er in het buurland Tanzania veel minder christenen. Dan ga je daar toch het eerst evangeliseren?

Nogmaals: ik vind evangelisatie echt prima en vind het prijzenswaardig dat jullie je zo inzetten voor jullie doel. Ik vraag me wel sterk af of jullie het verzamelde geld op de beste manier gaan besteden.

Misschien heb je gelijk, maar ik ben benaderd door Athletes in Action voor dit project. Ik ben voel dat dit geen toeval is, maar dat God dit voor me weggezet heeft, en ik ben er vast van overtuigd dat we daar heel veel mooi werk kunnen doen, aangezien AiA een grote organisatie is die dit al 10 jaar doet.
Ik organiseer de reis verder ook niet, maar organiseer het concert voor een deel van de onkosten. Het andere deel betaal ik uit eigen zak. Het liefst had ik alles zelf betaald, maar dat gaat nou eenmaal niet omdat ik ook maar een student ben. Het is aan een ieder of hij/zij naar het concert komt, en als je komt of en hoeveel je geeft. Iedereen is daar vrij in. Dus als jij graag je geld aan een ander goed doel geeft, omdat je het gevoel hebt dat het daar beter tot zijn recht komt, laat je er dan vooral niet van weerhouden!
Het belooft een mooi concert te worden, dus wie weet mag ik je daar begroeten..:)

Koning Drietand
Herbsgarden schreef: In Nederland zijn relatief veel meer ongelovigen en ook hier zijn hele goede evangelisatieprojecten.

Wat vind jij dan bijvoorbeeld een goed evangelisatieproject in Nederland? En wat is is jou definitie van een goed evangelisatieproject?

Herbsgarden
Paarshaas schreef:
Herbsgarden schreef: In Nederland zijn relatief veel meer ongelovigen en ook hier zijn hele goede evangelisatieprojecten.

Wat vind jij dan bijvoorbeeld een goed evangelisatieproject in Nederland? En wat is is jou definitie van een goed evangelisatieproject?


Spreken we vanavond op soos even over door, oke? Is hier off-topic en kaapt aandacht weg van concert.

Met plezier lees ik dit topic door. Een evangelisatieproject in Oeganda dat keihard wordt bekritiseerd door mister Herbsgarden.
Het valt me op dat jij, Herbsgarden, alles bekijkt vanuit efficiëntieoogpunt. Ik wil me er niet te hard tegenaan gooien op deze stralende zondagochtend, maar toch wel even het volgende.

Mijn topografische kennis reikt niet helemaal tot Oeganda, maar een simpele zoekactie in googlemaps heeft het volgende opgeleverd. Wat me opvalt is dat het in het binnenland van Afrika ligt. Daarnaast verneem ik via dit topic dat 83% van de bevolking in ieder geval al in aanraking is geweest met het christelijk geloof, een prachtig CIA-fact!

Goed ook om te zien Herbsgarden, dat je let op de omliggende landen zoals Tanzania. Het mooiste zou zijn als zoveel mogelijk mensen in Afrika over God hebben gehoord! Uit het oogpunt van efficiëntie en culturele vaardigheden kan het mijns inziens wijs zijn om te beginnen met het christendom te versterken in Oeganda. (aangezien het daar misschien relatief eenvoudig is een voet aan de grond te krijgen, omdat er al veel mensen bekend zijn met het christendom) Door de mensen in Oeganda te enthousiasmeren en te sterken in hun geloof in God kunnen zij hun liefde voor God op hun beurt ook weer uitdragen naar andere mensen en naar andere landen, zoals Tanzania.

Ik ben geen antropoloog, dus misschien valt hier wel een speld tussen te krijgen, maar met het oog op culturele overeenkomsten kunnen christenen uit Oeganda de bevolking in Tanzania beter bereiken dan christenen uit Nederland.

En dan niet als dooddoener, maar uit overtuiging, geloof ik dat je God ook moet laten werken, als Hij wil dat er mensen naar Tanzania gaan of naar andere streken dan gaat dat gebeuren. Op Zijn tijd en op Zijn manier. Om te eindigen met twee verzen uit de bijbel:

Jesaja 55
8 Mijn plannen zijn niet jullie plannen,
en jullie wegen zijn niet mijn wegen – spreekt de HEER.
9 Want zo hoog als de hemel is boven de aarde,
zo ver gaan mijn wegen jullie wegen te boven,
en mijn plannen jullie plannen.

Herbsgarden

He Roel, al had je gelijk, dan bleven er meerdere van mijn eerder genoemde vraagtekens staan. Maar ook jou spreek ik ergens anders wel. Ik wil er natuurlijk niet van beticht kunnen worden dat ik persoonlijk de bekering van dit donkere continent hebt tegengehouden.