TheoSikkema

Amicae amicique,
vorige week donderdag, tijdens de Huishoudelijke Vergadering, is er door een tweetal CSFR leden een promopraatje over Veritas gehouden. Aangezien ik hier een groot fan van ben open ik dit topic, zodat meer GSV'ers erachter komen wat Veritas inhoudt, en wat de waarde van een Veritas forum in Groningen zou kunnen zijn.

Deze geeft een inkijkje in hoe een Veritas forum er aan toe zou kunnen gaan.

En.. de oproep zoals die op de HV ook gedaan is,
'Het Veritas-forum is een wereldwijd initiatief waarin levensvragen op een open en eerlijke wijze worden bediscussieerd. Inmiddels is het forum ook in Nederland actief en proberen enthousiaste studenten het ook in Groningen van de grond te krijgen. We zijn op zoek naar enthousiaste en gepassioneerde mensen die mee willen werken aan dit project. Heb je ideeën of tips of wil je graag meewerken, mail naar assessor@yir.nl.'

Voor meer informatie, kijk op http://www.veritasforum.nl/ of http://www.veritas.org/. Overigens heeft de oprichtster van Veritas, Kelly Monroe Kullberg, een boek geschreven over hoe dit allemaal ging. Voor de geïnteresseerde heb ik deze wel te leen.

Wat is de meerwaarde van zo'n Veritas forum boven het al bestaande GSP?

TheoSikkema

Goede vraag, ik voel me geroepen om te antwoorden.

Veritas is niet een nieuwe organisatie die het toch al immens brede scala aan organisaties zal verbreden/verdiepen. Veritas werkt samen met Universiteit én bestaande verenigingen/organisaties om een top forum neer te zetten. De meerwaarde van een Veritas forum zit hem daarin dat er een heel stuk internationale expertise op dit vlak meegenomen kan worden, naast het feit dat het Veritas principe erg goed blijkt te werken.

Wat goed dat Veritas nu ook in Groningen van de grond komt.
Een aantal jaren terug zijn er in Groningen door de christelijke studenten een aantal activiteiten georganiseerd in het kader van geloof en wetenschap. Veritas is wat dat betreft een welkome aanwinst in onze stad!

Tijdens het Veritas-forum in Leiden is eind 2008 een boek aangeboden aan premier Balkenende. 'Geleerd en gelovig' onder redactie van Cees Dekker. In dit boek beschrijven wetenschappers van verschillende universiteiten en vakgebieden hoe zij aankijken tegen de relatie geloof en wetenschap. Een aanrader als je geïnteresseerd bent in dit debat. (i.i.g. verkrijgbaar bij Riemer en Walinga)

Koning Drietand
erika schreef: Wat is de meerwaarde van zo'n Veritas forum boven het al bestaande GSP?

Een groot verschil met het GSp is dat het kernteam van Veritas overtuigd Christen is en dat bij het GSp meer een instelling heerst van 'er is iets'. Er wordt wel samenwerking gezocht met het GSp, maar niet voor het kernteam.

N.B. Steendam

Klopt, zie het tweeledige doel op de website:

  1. De betrokken studenten en docenten op het Nederlandse hoger onderwijs verkennen de grote levensvragen.
  2. De christelijke levens- en wereldbeschouwing, inclusief de claim dat Jezus Christus de waarheid is, wordt als serieuze optie naar voren gebracht en kritisch bevraagd.

Natuurlijk prima dat Veritas naar Groningen komt, maar het is net alsof FC Groningen een debat organiseert over welke voetbalclub het leukst is. Alleen aanhangers komen en gaan dan de sprekers na-echoën; de conclusie van het objectieve en kritische debat laat zich dan ook raden.
Toch, als Veritas alleen de pretentie heeft om mooie avonden voor christenen te organiseren, is het een hartstikke leuk initiatief. En wanneer het gratis is en de koffie goedkoop kom ik ook nog wel eens langs.

Een berichtje vanuit het Veritas-team:

Als Veritas-team willen we een kernteam met verschillende commissies (voor acquisitie, promotie, locaties, etc.) samen gaan stellen binnen Veritas. Voor dit kernteam en de commissies hebben wij enthousiaste mensen nodig.

In mei willen we een oprichtingsbijeenkomst verzorgen. Voor die tijd moet het kernteam dus rond zijn. Ter informatie en verheldering is hieronder een taakomschrijving te vinden van de werkzaamheden van het kernteam:

  • Het inhoudelijk invullen van de fora, in samenwerking met christelijke docenten en hoogleraren.
  • Het aansturen van de subcommissies (acquisitie, promotie, locaties, etcetera)
  • Het contact houden met christelijke docenten en hoogleraren die een comité van aanbeveling zullen vormen en benaderd kunnen worden voor het meedenken in de inhoudelijke invulling.
  • Het contact houden met externen, zoals de besturen van de christelijke studentenverenigingen.
  • Het contact onderhouden met de IFES-stafwerker voor Veritas.
  • Het contact onderhouden met relevante overige externen.

Heb jij affiniteit met academische vraagstukken, organisatietalent en bewogenheid met de academische wereld door de liefde van Christus? Meld je dan aan! Surf voor meer informatie naar www.veritasforum.nl of mail naar veritasgroningen@gmail.com.